U organizaciji Udruge proizvođačke organizacije Škrlet, Grada Popovače, Udruge vinogradara i voćara Škrlet, Turističke zajednice Grada Popovače i Sisačko-moslavačke županije, održan je znanstveno-stručni skup na seoskom imanju Moslavačka priča pod nazivom ‘Novo ruho Škrleta’.Prisutne su pozdravili Snježana Ožetski, domaćica Moslavačke priče,Zvjezdana Marković iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec, koji je i otvorio znanstveno-stručni skup.
Moderatorica programa Zvjezdana Marković prezentirala je temu ‘Znanstveno-istraživački aspekti škrleta u Moslavini’. ‘S obzirom na to da je Škrlet prva sorta koja je ušla u klonsku selekciju i ima registrirana tri klona, a puno se radi i na marketingu same sorte da postane prepoznatljiva u svim područjima Republike Hrvatske, smatram da struka može pohvaliti i podržati zajednički proizvod vina Škrlet te da će se time uz naše dosadašnje napore podići ugled same sorte’, kazala je docentica Marković.
‘Zaštićene oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla kod vina’ prezentirala je Žaklina Jurišić, pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK te pojasnila kako Škrlet može dobiti oznaku izvornosti na nivou Europske unije.
Od ukupno 227 hektara vinograda u Sisačko-moslavačkoj županiji, 76 hektara je pod sortom škrlet, a od toga se 68 hektara nalazi u Moslavini. Važnost te autohtone sorte prepoznali su i vinari Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić, koji su svoje snage ujedinili u Poljoprivrednu organizaciju Škrlet.
Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, prilikom izlaganja teme ‘Proizvođačke organizacije i učinkovito upravljanje resursima’ istaknuo je da je Proizvođačka organizacija Škrlet napravila veliki iskorak u dosadašnjoj praksi poslovnog udruživanja poljoprivrednika te putem jedinstvene zajedničke boce omogućila tržištu ujednačenu kvalitetu vina istoimene autohtone sorte.
Na kraju programa Tomislav Trdenić, predsjednik Poljoprivredne organizacije Škrlet, predstavio je zajednički Škrlet berbe 2019., jedinstvenu kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja moslavačkih vinara. ‘Škrlet s novim ruhom koje nam je dizajnirao Marin Šubašić, pod zajedničkom robnom markom, plasirat ćemo na tržište u limitiranom izdanju od 5000 boca. Ovakav iskorak je dokaz zajedništva moslavačkih vinara te je projekcija budućnosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva’, kazao je Trdenić.
Na njegovu se prezentaciju nadovezao sommelier Tomislav Jakopović, koji je vino ovako organoleptički okarakterizirao: ‘Na nosu možete osjetiti dugačko ali nenametljivo sortno prepoznatljivo vino u kojem dominiraju voćne i cvjetne note s blagim herbalnim primjesama. Nabrojane aromatske komponente, na nepcu su još više istaknutije kroz svježinu i mineralnost. Ovakvo uravnoteženo i strukturirano vino, koje je na tržištu nakon nepunih tri mjeseca po završetku berbe, finalni je proizvod koji se može poslužiti u bilo kojem trenutku za bilo kojim stolom.’
Nakon znanstveno-stručnog skupa uzvanici su nazočili manifestaciji ‘Večer škrleta i moslavačke kuhinje’ – Wine & food show, koji se održao na glavnom gradskom trgu u Popovači, a svečano su ga otvorili dožupan Roman Rosavec i gradonačelnik Popovače, Josip Mišković.
Slasne moslavačke delicije pripremili su brojni ugostitelji ovog područja, od kojih izdvajamo: LU Fazan Voloder – gulaš od divljači, ŠRU Štuka Osekovo – šaran na rašljama, Bistro Fontana – špek fileki, buncek s dinstanim zeljem i restanim krumpirom, Udruženje obrtnika Garešnica i Vila Velebita – sarma i domaći kolači, UO Palermo Garešnica – marinirana pileća krilca s krumpirima, Moslavačka priča Velika Ludina – jelen u umaku sa suhim šljivama i lovačkom štrucom od kruha, restoran Kod bake Garešnica – orzo od fileka sa škrletom, stroganoff od piletine i škrleta te slatke škrlet kocke i škrlet pjenica te OPG Bistrički – domaće štrudle.
Gost iznenađenja bio je ‘Masterchef’ Časlav Matijević iz Rijeke, koji je pripremio rižoto s plodovima mora i škrletom te potvrdio raniju tezu da se ovo vino može sljubiti sa širokim spektrom jela. Brojne goste je do ranojutarnjih sati zabavljali su tamburaški sastav Milenij, trio ‘Večernje škole’ – Blaž, Denis i Antimon – te Neven Paleček Papageno.
Ž. B. / Foto: Udruga PO Škrlet