Sanja Pilić dobitnica Nagrade Mali princ

Književni rad Sanje Pilić još jednom je nagrađen, ovaj put prestižnom nagradom na području cijele regije. Sanja Pilić dobitnica je Nagrade Mali princ za najbolju dječju knjigu u regiji.U okviru susreta pisaca Vezeni most, Nagradu Mali princ je 2004. godine utemeljila nakladnička kuća Bosanska riječ iz Tuzle. Mali princ je regionalna nagrada za dječju knjigu koja se dodjeljuje svake godine za jezično područje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

O važnosti ove nagrade dovoljno je reći da je ona u svijetu književnosti poput Eurovizije naše regije, pa je pobjeda Sanje Pilić ujedno i pobjeda Hrvatske. Ove su godine Hrvatsku predstavljale dvije književnice – Sanja Pilić s pobjedničkom knjigom i Đurđica Stuhlreiter s knjigom ‘Gašpar i prijatelji’.

Glavnu festivalsku nagradu Mali princ, Sanji Pilić, uručio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, na završnoj večeri dječjeg festivala Vezeni most. Taj festival predstavlja najznačajniji projekt namijenjen djeci i piscima dječje književnosti. Na festivalu je organiziran bogati program, a predstavljene su brojne izložbe ilustracija, radionice, druženja s književnicima i pjesnicima u knjižarama.

Sanja Pilić je u svom višestruko nagrađenom romanu za mlade ‘Pošalji mi poruku!’ uspjela uvjerljivo progovoriti iz perspektive trinaestogodišnje djevojčice Sofije o suvremenom životu urbane zagrebačke obitelji, o odnosima sa svojim vršnjacima i vlastitoj zaljubljenosti u vršnjaka iz razreda. Autorica obrađuje tabu teme, a njezin je fokus primarno na protagonistima koji su sasvim realni, obični i normalni. Riječ je o romanu koji vjerno preslikava svakodnevicu suvremenih mladih, čak i kada se susreću s težim životnim izazovima.

Ovo je samo jedno u nizu nagrada koje ova književnica prima, a osobno joj je posebno draga jer je ‘Mali princ’ njezina omiljena knjiga. Za ovo prestižno priznanje, najznačajnije u regiji, bile su nominirane i knjige: ‘Sedam bajki za Male i Velike’, Mirzane Pašić Kodrić, ‘Trava puna mrava’, Mehmeda Đedovića (Bosna i Hercegovina); ‘Baš Pamuk i druge bajke’, Aleksandra Obradovića, ‘Kako rastu veliki ljudi’, Petra Pejakovića, Milivoja Obradovića i Slaviše Grubiše (Crna Gora); ‘Pošalji mi poruku’, Sanje Pilić; ‘Avram, Bogdan vodu gaze’, Vladislave Vojnović i ‘Zec iz šešira’, Vesne Vidojević Gajović (Srbija). O kandidaturama hrvatskih autora odlučuje Nacionalni odbor za dječju knjigu. Redovito se kandidira knjiga koja je u Hrvatskoj dobila Nagradu Grigor Vitez i uz nju odabire još jedna. Nagrada se sastoji od brončane statue Malog princa koja je rad akademskog kipara Enesa Sivca i novčanog iznosa. Hrvatska se u nominacije za ovu nagradu uključila odmah po utemeljenju 2004. godine.

M. K.


Tagged: , , , , , , , , , , ,