Solidni vinar Soldo: Prava vrijednost za novac

U prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu širokom lepezom svojih vina predstavio se Gojko Soldo iz Vetova, jednog od najboljih položaja u kutjevačkom vinogorju.Vinarija Soldo široj javnosti je manje poznata, jer većinu proizvodnje plasira na lokalnom tržištu, ne dalje od Požege i Kutjeva. Od ozbiljnijih distributera jedino im se posvetio zagrebački Vrutak, na Kaptolu se prodaje njihovo Misno vino, nešto plasiraju preko Novalisa u Novalji na Pagu, a manje količine izvoze u Njemačku i Švicarsku. Zato je ova promocija u Napretku, koju je organizirao i vodio Vjekoslav Madunić, bila dobra prigoda za upoznavanje s njihovim vinima. Kušanje čak 11 etiketa vodio je sommelier Tomislav Jakopović.

Gojko Soldo, po struci voćar i vinogradar, godinama je s obitelji uzgajao grožđe i prodavao vinarima, a tek od 2011. počeo ga je prerađivati i pakirati. Obiteljski vinograd je od početnih 1,5 narastao do površine 7 hektara, što je sasvim dovoljno za ozbiljnije bavljenje ovim poslom. U to je uključen i sin Mirko, student agronomije, koji se odlučio nastaviti očevim putem i pratio ga je na zagrebačkom predstavljanju.

Tomislav Jakopović, Gojko Soldo, Vjekoslav Madunić i Mirko Soldo

Godišnje proizvedu oko 30.000 litara vina, a ostane i nešto grožđa za prodaju što s predznakom ‘Vetovo’ lako nalazi kupca. U vinogradu, naravno, dominira graševina s 16.000 trsova, slijedi je chardonnay s 5000 ‘panjeva’, a ostale sorte sadi u manjem broju. Od bijelih su prisutni manzoni, sauvignon blanc, rizvanac i traminac mirisni, a od crnih zweigelt, merlot, pinot noir, frankovka, gamay…

Opći dojam s kušanja Soldinih vina je da su vrlo ugodno iznenadila svojom kvalitetom, uz pojedine premlade iznimke, a pravo iznenađenje bilo je kada smo doznali maloprodajne cijene njegovih butelja. ‘Vi ne znate što znači prodavati vina u Slavoniji’, iskreno je rekao Gojko Soldo koji, unatoč svemu, ipak nalazi neku matematiku.

Soldino najnagrađivanije vino je Mirisni traminac, koji je bio šampion Oriovite u Oriovcu 2015. i šampion ocjenjivanja u Kutjevu 2016. Zlatnu medalju za Graševinu osvojio je također u Kutjevu 2018.

Moderator Madunić i sommelier Jakopović su, pak, nakon degustacije dijalog s novinarima vodili u smjeru kako su cijene ovih vina preniske i da bi ih svakako trebalo povisiti. No, zašto ne bismo obrnuli priču? Soldo je na djelu pokazao da se mogu proizvesti vrlo kvalitetna vina po prihvatljivim cijenama, pa zašto ne podržati takvo usmjerenje? Mi koji se, na ovaj ili onaj način, profesionalno bavimo vinom možda smo malo odlutali od toga kako kupnju doživljava prosječan konzument. Ako se na policama dućana može naći pristojna butelja (a očito može!) za 30-40 kuna, podržimo takve vinare i vinarije. Afirmirajmo kvalitetu ispred kvantitete, ali pritom ne bismo trebali biti lažno patriotski ograničeni. Upravo su nam lako dostupna vina iz Čilea, Argentine, Južnoafričke Republike, pa i Makedonije, otvorila oči i pokazala da se uz relativno male novce može uživati u vrhunskoj kapljici. Takvih vinara je i u Hrvatskoj sve više, a mnoge je tek osvijestila korona kriza. Osobno ću rado podržati svakoga tko nudi pravu vrijednost za novac, a ne razmišlja samo o ekstra profitu.

Dvorana HKD Napredak pokazala se vrlo primjerenom za vinsku promociju

Ipak, vratimo se Soldinim vinima, koja ću nakon ove prezentacije malo temeljitije pregledati u Vrutku. S obzirom na velik broj uzoraka, odlučio sam se, koliko god to bilo nezahvalno, dojam o svakom od njih sažeti u jednoj ili dvije riječi.

Kušanje se odvijalo ovim slijedom:
1. Graševina 2019 – tipična
2. Graševina 2018 – ozbiljna
3. Chardonnay 2018 – standardan
4. Manzoni 2019 – mirisan
5. Sauvignon blanc 2019 – nerazvijen
6. Sauvignon blanc 2018 – kompleksniji
7. Rosé 2019 – nebalansiran
8. Mirisni traminac 2018 – intenzivan 
9. Cuvée crni 2018 – nedovršen
10. Merlot 2018 – premlad
11. Merlot 2017 (izvanredno kušanje)  – kompletan

Mustafa Topčagić / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , , , ,