Veliki uspjeh hrvatskih proizvođača portugisca u Mađarskoj

5. Svjetsko ocjenjivanje portugizaca, Portugieser Du Monde, održano je u Pečuhu i Palkonyji (Mađarska), gdje su se u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije i tvrtke VinOliva, predstavili i hrvatski vinari.Vino tamne rubinske boje iz devet zemalja sa 101 uzorkom obilježilo je ovo ocjenjivanje i festival – kao ‘novu eru portugisca’. Na ocjenjivanje su zaprimljeni uzorci mladog portugisca iz najnovije berbe (2016.) te 2015. godine i stariji, kao i mješavine crnih sorti u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25% te bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac. Iz Hrvatske je pristiglo 16 uzoraka iz Plešivice, Kutjeva i Ludbrega. Članovi međunarodnog žirija bili su redom renomirani vinski stručnjaci iz Južne Afrike, Kine, Japana, Kanade, Austrije, Letonije, Italije, Španjolske i Mađarske.

Delegacija vinara iz Hrvatske tom je prigodom posjetila tvornicu Trust Hungary u kojoj se proizvode poznate barrique bačve. Izrađene su od mađarskog, američkog i francuskog hrasta, od samo dvije vrste – Quercus petraea i Quercus robur. Vinari su imali jedinstvenu priliku proći kroz cijeli proces proizvodnje, vidjeti najmoderniju tehnologiju, način izrade, tostiranja, skladištenja, osiguravanja kvalitete, a sve to uz zanimljivu prezentaciju prodajnog menadžera Ignác Rupperta.

Ekipa je posjetila i mađarsko – turski park prijateljstva u Sigetvaru, povodom 450. godišnjice Sigetske bitke. Park je otvoren 1994., na inicijativu i potporu Turske povodom 500. obljetnice rođenja Sulejmana I. Veličanstvenog, na mjestu gdje je bio postavljen njegov šator. Kraj golemih bisti dvojice vojskovođa, na kojima su ispisana imena na Zrinyi Miklos i Szuleiman Szultan, delegacija je obilježila posjet zajedničkom fotografijom.

Nakon ocjenjivanja u Pečuhu, u vinariji Mokos, direktor svjetskog ocjenjivanja Portugieser Du Monde, Győrffy Zoltán, gradonačelnik Pečuha dr. Páva Zsolt i vinski akademik te predsjednik sudaca József Kosárka, uručili su nagrade sudionicima. Iz Hrvatske to su redom: Vinarija Ivančić Plešivica, Pjenušac Griffin Rosé Plešivica – zlato; Vinogradarstvo i podrumarstvo Mihalj Kutjevo, Portugieser 2015 – zlato; Vinogradarstvo i podrumarstvo Mihalj Kutjevo, Portugieser 2016 (srebro); OPG Franjo Gregorić Purtugizec 2015 (srebro); OPG Franjo Gregorić Purtugizec 2016 (srebro); Vinarija Ivančić Plešivica Pjenušac Griffin Dark side (srebro); Željko Gregorić, Purtugizec 2016 (srebro); PZ Plešivica Purtugizec 2016 (srebro); OPG Branko Pušćak, Purtugizec Plešivica 2016 (srebro); Danijel Golubić Purtugizec Plešivica 2016 (srebro); PG Jagunić, Dominik Jagunić, Purtugizec Plešivica 2016 (srebro); OPG Josip Braje, Portugizec Plešivica 2016 (srebro) i Vinarija Stručić Portugizac 2016 Ludbreg (srebro).

Specijalno priznanje za sudjelovanje, organizaciju i doprinos Portugieser Du Monde dobila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ružica Rašperić.’Portugieser Du Monde naša je investicija u budućnost, koja danas nema neku rentabilnost, ali moramo dati do značaja, da je važno čuvati svoje naslijeđe. Vinski svijet uvijek traži nešto drugo’, ističe Győrffy Zoltán, direktor tvrtke VinOliva, te dodaje kako su prije pet godina počeli ozbiljnije baviti ovom sortom, kako bi je sačuvali, ali i motivirali vinare da rade bolja vina, te prikazali da portugizac može biti puno više od mladog vina. ‘Smatram kako u tome uspijevamo. Svake godine imamo sve više vina na ocjenjivanju, više vinara koji sudjeluju na festivalu, a nadamo se da ćemo sljedeće godine opet oboriti ovogodišnje postavljene rekorde.’

Tvrtka VinOliva Wine & Food Communication već godinama radi na promidžbi Hrvatske u Mađarskoj, ali i Mađarske u Hrvatskoj. Preko ljeta skoro pola milijuna Mađara dolazi u turističke posjete Hrvatskoj, posebice na Jadransko more, što potvrđuje i statistika. Ove godine, kao dodatak eno-gastro časopisu Pecsi Borozo, izaći će vinski vodič posvećen Hrvatskoj, sa zanimljivim savjetima o tome gdje odsjesti i u kojim lokalnim specijalitetima i vinima mogu uživati turisti iz Mađarske, napomenuo je Győrffy Zoltán.

Ž. B. / Foto: Darijo Balja


Portugieser Du Monde: Mađarske medalje za hrvatska vina


Griffin s Plešivice: Podcijenjenom portugiscu dodao je jednu nulu više!


Damir Režek: Nastavlja se slavna obiteljska tradicija


Tagged: , , , , , , , ,