Damir Režek: Nastavlja se slavna obiteljska tradicija

Damir Režek, vinar s Plešivice, dostojno je nastavio tradiciju koju je započeo njegov prerano preminuli otac Drago, jedan od pionira novog vinarsta u tom kraju, svojedobno vlasnik prve plešivičke etikete vrhunskog vina za svoj Sauvignon blanc.Damir Režek

Obitelj se službeno vinarstvom bavi od 1876. godine, ali proizvodnja na danas prepoznatljiv način datira od početka 1990-ih, kada obnavljaju stare vinograde, sade nove, a Damirov otac počinje nešto revolucionarno na Plešivici – puniti vina u butelje. Od nekadašnjih 13.000 trenutačno su na 23.000 trsova, a uz portugizac kojim su se u početku najviše proslavili, uzgajaju crni pinot te bijele sorte rizvanac, silvanac zeleni, chardonnay i sauvignon blanc.

‘Ova je godina kod nas na Plešivici bila dosta dobra, skoro pa idealna’, veli Damir Režek. ‘Bilo je malo tuče i nešto oštećenih grozdova, ali bez velikih posljedica. Poprskali smo grožđe na vrijeme. Nismo imali nikakvih bolesti tako da se nadamo odličnim rezultatima. Prvo krećemo s berbom portugisca i chardonnaya, a onda na red dolaze ostale sorte.’

Režek-vina

Prepoznatljiva Režekova vina: Chardonnay, Portugizac, Pinot crni i Silvanac zeleni

Obiteljski posao s vinom, priznaje, prilično je opao nakon očeve smrti prije osam godina. Tržište se gotovo prepolovilo, osjetila se smanjena kupovna moć usljed krize, a Režek kao mali vinar trpi i posljedice uvoza jeftinih europskih vina upitne kvalitete, pogotovo onih iz Španjolske. Nekad su svoja vina izvozili u Njemačku i Belgiju, no sada sva vina prodaju na hrvatskom tržištu i uspijevaju plasirati sve količine.

‘Četiri hektara vinograda optimalna su za pristojan život jedne obitelji koja, ako vrijedno radi, ne mora doživljavati prevelike stresove’, kaže Režek junior, koji većinu poslova u vinogradu osobno obavlja, a u vrijeme rezidbe i berbe angažira sezonsku radnu snagu. S obzirom da je postao mladi tata, neke ambicioznije projekte, poput lansiranja novih etiketa, morao je pomaknuti za sljedeću godinu. Dotad treba uživati u prepoznatljivim buteljama. Iz prethodne berbe izdvojili bismo Silvanac zeleni te Crni pinot 2013 u kojima smo imali priliku uživati u kušaonici koja može primiti četrdesetak posjetitelja.

Režek-kušaonica

Kušaonica može primiti četrdesetak posjetitelja

Plešivička vinska cesta svojedobno je bila vrlo popularna među vinoljupcima u Zagrebu, Karlovcu i široj okolici. Obećavala je solidan turistički i gospodarski učinak, no kao da je i to pomalo zamrlo.

‘Bilo je puno entuzijazma kad je to krenulo 2001. godine, a onda je počelo pomalo padati zanimanje, no u posljednje vrijeme osjeti se trend oporavka. Primjerice, moj rođak Krešimir Režek, koji izdaje sobe, ove godine je solidno popunjen. Dolaze mu uglavnom Englezi, Amerikanci, Nijemci i Austrijanci, a kad je prije osam godina počeo s tim, gotovo nije bilo nikoga’.

Damir Režek bio je predsjednik Udruge Portugizac (Purtugizec) Plešivica, čije su aktivnosti zamrle u posljednje vrijeme, pa tako lani nije održan ni Sajam portugisca, koje se godinama održavao u Boćarskom domu u Zagrebu.

Zaštitni znak vinotočja Režek

Zaštitni znak vinotočja Režek

‘Problem je počeo s padom prodaje, potom lošom berbom 2014., a najviše se pogriješilo u tome što se nije dovoljno radilo na marketingu. Osobno, nemam problema s plasmanom portugisca, jer sve količine prodam do kraja tekuće godine, ali kod nekih kolega vinara pojavili su se značajni viškovi. Pojavila su se različita razmišljanja o svemu i rad udruge je stao’, kaže Režek.

Možda bude bolje kad se portugizac počne malo ozbiljnije tretirati, ne samo kao mlado vino, nego kao sorta s velikim potencijalom kojeg objektivno ima. Svojedobno je obitelj Režek proizvodila oko 8000 litara portugisca što je količina manja samo od one koju je na tržište plasirala korporacijska Mladina. Kvaliteta im je prepoznata i na svjetskoj razini. Za Portugizac 2012 dobili su srebrnu medalju na svjetskom natjecanju Portugieser Du Monde u mađarskom Pečuhu.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA


Krešimir-Ivančić
Griffin s Plešivice: Podcijenjenom portugiscu dodao je jednu nulu više!
Tagged: , , , , , , ,