Zagrebački solisti na festivalu u Južnoj Koreji

Zagrebački solisti trenutačno se nalaze na gostovanju u Južnoj Koreji, u gradu Tongyeongu, gdje se održava jedan od vodećih azijskih festivala klasične glazbe.Tongyeong International Music Festival (TIMF) osnovan je 2002. godine i vrlo se brzo potvrdio kao jedan od najboljih azijskih festivala klasične i suvremene glazbe. Osnovan u rodnom gradu Isanga Yuna, korejskog skladatelja 20. stoljeća, koji je većinu svoga života djelovao u Njemačkoj, festival je, uz vrhunske glazbene i umjetničke dosege, i svojevrsni hommage velikom skladatelju.

U proteklih 18 sezona, tijekom kojih je Tongyeong sa svojim festivalom postao UNESCO-ov grad glazbe, na TIMF-u su nastupali svjetski proslavljeni solisti, orkestri, komorni sastavi i operne produkcije, poput Bečke filharmonije, Londonskog komornog orkestra, Europe Galante i Fabija Biondija, Freiburškog baroknog orkestra, BBC orkestra, Hilary Hahn, Sir Johna Eliota Gardinera, Moskovske filharmonije…

Zagrebački solisti odabrani su za rezidencijalni ansambl TIMF festivala 2019. godine gdje su, tijekom cjelokupnog trajanja festivala održati čak šest koncerata. Nakon svečanog otvorenja festivala, održali su koncert na kojem im se, kao solist u Koncertu za klarinet i orkestar u A-duru, pridružio Wenzel Fuchs, solo klarinetist Berlinske filharmonije. Na drugom koncertu, s njima je nastupio Edicson Ruiz, kontrabasist, također iz Berlinske filharmonije, koji se u povijest upisao kao najmlađi glazbenik koji je ikada postao članom toga prestižnog orkestra.

Pod dirigentskim vodstvom Alexandra Liebreicha, umjetničkog ravnatelja Strauss Festivala u skladateljevu Garmisch Partenkirchenu, Zagrebački solisti nastupaju i kao vođe dionica festivalskog orkestra. Na prvom orkestralnom koncertu, kao solistica u izvedbi Koncerta za violinu Albana Berga, nastupila je Veronika Eberle, jedna od vodećih svjetskih violinistica mlađe generacije. Tridesetogodišnja Eberle je u dobi od samo 16 godina debitirala s Berlinskom filharmonijom, a uslijedili su i koncerti s Londonskim simfonijskim orkestrom, Concertgebouw orkestrom, Münchenskom, Njujorškom filharmonijom… Na gala koncertu povodom zatvaranja 18. izdanja Tongyeong International Music Festivala, Zagrebački solisti kao vođe orkestralnih dionica, nastupit će i u velikoj opernoj produkciji – izvedbi opere ‘Valkira’, Richarda Wagnera.

Uz Zagrebačke soliste, na ovogodišnjem Tongyeong International Festivalu nastupili su violončelist Mischa Maisky, Lucernski simfonijski orkestar, harfist Xavier de Maistre, Arditti kvintet, Pepe Romero i druga eminentna imena glazbenog svijeta.

M. T. / Foto: TIMF


Tagged: , , , , , , ,