In vino veritas by Tomislav Radić: Španjolska vina u vašoj čaši

Jel’, na gumnu žito veće,
a vinograd na rod stao,
tad jel’, kiši, onda jao,
prazne bačve su i vreće.
(Miguel Cervantes de Saavedra, 1547.-1616.)

Korona je uništila sve vinske priče. Nema okupljanja, nema vinskih predstavljanja. Prilika je to da se prisjetimo nekih prijašnjih okusa i mirisa.

Piju li se u Hrvatskoj španjolska vina? Piju, ali u malim, ograničenim količinama, piju ih vinoljupci koji žele da njihovi nepca osjete i dah i duh drugih vinarskih krajeva.

Svake godine Veleposlanstvo Španjolske u Zagrebu za novinare i za vinske trgovce organizira vinsku radionicu. Na posljednjoj je predstavljeno 18 vina od kojih se samo pet nalazi na našem tržištu.

Počelo je s Parxet brut Reservom Cava s 11,5 % alkohola a onda još jedno bijelo vino Bodegas Martin Codax, a onda su slijedila druga vina od kojih se Bodegas Valdemar iz područja Rioja napravljeno od sorata tempranillo (70%(, graciana(15%) i maturana(15%) s 14% alkohola nalazi u zagrebačkoj vinoteci Miva.

Bijelo vino u posebno dizajniranoj boci Raventos Codorniu od chardonnaya (70 %), parellade (15%) i macabeua (15%) s 11,5% alkohola uvozi tvrtka D,Avgvsta Impex. U Vrutku su vina Gonzalez Byass (Rijoa) od tempranilla(95%), graciana(4%) i mazuela(1%) s 14% alkohola; Bodegas Felix Callejo od tinto fino(95%) i albillo (5%) i sherry Gonzalez Byass Cristina Medium (Jerez-Xerex-Sherry) s 87% Palomina i 13% Pedro Jimenez s alkoholom 17,5%.

Španjolska je svjetska vinska velesila s najviše vinograda na svijetu, najviše u središnjem dijelu zemlje (poglavito u oblastima Mancha i Valdepena). Ima 1.021.000 hektara vinograda, Francuska 790.000, a Italija 690.000. Uz tempranillo vrlo su popularne crne sorte garnach i tinto, koje ili miješaju ili rade zasebno, zatim graciano i mazuelo, ali imaju i cabernet sauvignon, syrah, pa i merlot. U području Rueda su verdejo, tempranillo, palomino, albillo, ali tu su i sauvignon i chardonnay.

Oznaku koja jamči vrhunska vina Denominación de Origen (DO) ima 66 španjolskih vinskih regija, a postoji i oznaka Denominación de Origen Calificada (DOCa), za regije s najboljim vinima. Dva najslavnija vinorodna područja Španjolske su Rioja i Priorat. Poznata je i Ribera del Duero, regija u kojoj se uglavnom proizvode crna vina od sorte tempranillo.

Katalonija je poznata po proizvodnji pjenušavih vina cava, a regija Jerez po sherryju. Španjolski sherry, proizvodi se u Andaluziji, u okolici grada Jerez de la Frontera, a na bocama je označen oznakom Jerez DO (Denominacion de Origen). Sherry se proizvodi od bijelog vina (palomino, pedro ximenez i moscatel) koji se nakon fermentacije ‘pojačava’ s brendijem. Da bi se ‘legalno’ smatralo sherryjem, vino mora potjecati s područja između gradova Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda i El Puerto de Santa María u provinciji Cádiz.

Španjolska ima više od 600 autohtonih vrsta vinove loze, no većina proizvodnje su sorte tempranillo, garnache, albariño i verdejo te međunarodne sorte poput cabernet sauvignona, chardonnaya, syraha, merlota i sauvignon blanca, a njeguje se i bijela sorta airen.

U Španjolsku nećemo moći još neko vrijeme. ali njihova vina možemo kušati.

Rekao komarac žabi:
Više vrijedi umrijeti u vinu,
nego živjeti u vodi!
(španjolska izreka, I. Sokolić, ‘Iskrice o vinu’)


Tagged: , , , , ,