Ivan Sokač: Vinski elektroničar iz Strmca Stubičkog

Ovoga tjedna uoči Martinja posjetio sam vinara iz Strmca kod Stubičkih Toplica, Ivana Sokača. Ugodno su me iznenadila njegova vina koja sam prvi puta kušao na izložbi u zagrebačkom Europskom domu koju su lani organizirali Eno-expertovci pod vodstvom Miodraga Hruškara.Sokač je svoju ljubav za vina, koja je bila i obiteljska tradicija, početkom ovoga desetljeća pretvorio iz količina ‘za po doma’ u profesionalnu proizvodnju. Poticaj su mu dale nagrade koje je dobio još 2010. godine na lokalnim testiranjima. Shvatio je da zna i može više u ovoj, na prvi pogled, atraktivnoj grani poljoprivredne proizvodnje koja iz godine u godinu raste, ali traži cijeloga čovjeka. Kaže mi sin Ivan: ‘I ja sam mu govorio, kreni kak’ treba ili se nemoj time baviti’.

Sokači Ivani: otac i sin

Ovdje treba naglasiti da Sokačevi godinama imaju tvrtku Elektron, koja se bavi proizvodnjom elektroničke opreme. Proizvode opremu za mjerenje i regulaciju temperature, vlage, tlaka, protoka i drugih fizikalnih veličina. ‘U našim kontaktima ima možda i dvije tisuće klijenata, ali poslovi nisu više dobri kao nekada. Danas je jedino sigurno raditi s velikim industrijskim poduzećima poput Končara, koji imaju kompatibilnu proizvodnju našoj, pouzdani su i tu se nalazimo…’

Testirajući njegova vina u lijepoj klijeti na lokaciji Rebar, prisjećao se tih porođajnih muka u svijetu profesionalnog vinarstva. Bilo je tu svega, ali ide se naprijed. Govori mi da ni prije, a niti zadnjih godina još nije dobio istu graševinu ili rajnski rizling. Naravno, misli s obzirom na postupke koje primjenjuje i koji su isti, ali vremenske prilike nisu.

Vina Sokač

Prvo mjesto koje smo posjetili, nakon susreta u Stubici, bili su novi vinogradi na lokacijama Krč i Potkrč, gdje je u posljednjih pet godina zasađeno, najprije 1800 trsova rajnskog rizlinga i graševine, a od prije dvije godine još toliko loza, otprilike po trećinu, traminca, rajnskog rizlinga i graševine. Dogodine će, ako vrijeme bude dobro, ove zadnje sađene dati prvi pristojan urod. Kada se zbroje spomenutih 3600, trsovi na lokaciji Rebar i drugdje, ima oko 7000 loza. Te brojke omogućavaju godišnju proizvodnju od oko 12.000 litara vina, ako je godina bar prosječna u rodnosti, a ova je, nažalost, bila ispod.

Najdraže priznanje za Graševinu

Vinarija Sokač je već od prvih izlazaka na lokalne smotre (Stubica, Bedekovčina), pa onda i šire (Kutjevo, Slovenija) dobivala priznanja za svoj rad. Danas je plaketa i medalja blizu stotinu. Sokač se, pak, najviše diči priznanjima u prijestolnici graševine Kutjevu – zlatne medalje 2015 – ali dragi su mu i srebro iz Maribora iste godine, medalje i priznanja iz Bizeljskog i Gornje Radgone te višestruke zlatne diplome iz Sv. Ivana Zeline. Trenutačno u podrumu, po ocjenama Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, ima pet vrhunskih vina: Rajnski rizling i Graševinu iz 2015, Sauvignon, Muškat žuti te Graševinu kasne berbe iz 2016. godine. Od bijelih sorti u asortimanu kuće tu je još Traminac, a od crvenih vina Cabernet sauvignon i Zweigelt, dok sa sadnjom merlota kreće iduće godine.

Od tropa nastalog pri preradi grožđa za svoje potrebe radi rakiju, a dao se i u eksperimentiranje s vinjakom po cognac metodi. Ivan Sokač je temeljit u svojim postupcima i ne bi me čudilo da u budućnosti u ponudi bude i ‘zagorski konjak’ s etiketom. Ponovno se vraćam isprobavanju u podrum. Sorte koje je prve brao još u kolovozu, muškat žuti i sauvignon, već su bistra vina, a ostale čekaju kraj godine i bentonit.

Zagorski sendvič

Uskoro smo se premjestili na kat velike, lijepo uređene zidane klijeti. Kao što je i red, probali smo čvarke crne svinje pfeifferice i špek iz domaće proizvodnje. Nedavno je Sokač dobio i lososa iz Norveške. To je bila prigoda da složimo zagorski sendvič a la Strmec – losos i špek na kruhu. Tu bi gastro stručnjaci sigurno dodali salate i još kakav dressing. Nama je bilo dobro i ovako.

Pričamo, uz Sauvignon i Rizling, i o drugim hobijima ovog interesantnog čovjeka. Saznajem da se do prije desetak godina bavio pčelarstvom, a otkako je krenuo ozbiljnije s vinom, košnice je prepustio sinu Ivanu. Dugogodišnji je član vinskih udruga Trilikum iz Zaprešića i Peharček iz Stubice.

Ivan Sokač u podrumu

Na druženje je navratio u njegov i brat Stjepan po nekoliko litara dobrog vina i podsjetio na veselicu povodom Martinja na kraju tjedna, koja će biti u njegovoj klijeti. Kaže da se tu uspije stisnuti tridesetak ljubitelja vinske kapljice u prostoru za upola manje ljudi. Sretno im bilo!

Odlazim iz Strmca, s druge strane Sljemena, u uvjerenju da će ovaj vinar koji se relativno kasno počeo profesionalno baviti vinarstvom (prošao pedesetu), u budućnosti dobiti još mnoga priznanja za svoja vina ‘z Stubaki’.

Jer iz godine u godinu čovjek više zna, kako bi rekao Ivan Sokač.

Tekst i foto: Vjekoslav Madunić i arhiva obitelji Sokač


Tagged: , , , , , , ,